Mustafakemalpaşa’da hizmet veren Çınaraltı Kasabı çalışanı Mevlüt Demir, kurban etlerinin sağlıklı ve güvenli şekilde saklanabilmesi için vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
"Kesimden Hemen Sonra Buzdolabına Koymak Yanlış"
Mevlüt Demir, kurban kesiminin hemen ardından yapılan en büyük hatalardan birinin, etlerin doğrudan buzdolabına ya da derin dondurucuya konulması olduğunu ifade etti. Etin önce dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Yeni kesilen etin içinde hala canlılık vardır. Bu nedenle etin bir süre serin, hava alabilen bir ortamda dinlendirilmesi gerekir. Direkt buzdolabına koymak, etin sertleşmesine, bozulmasına ve hatta çabuk çürümesine yol açabilir” dedi.
"Etleri 5-6 Saat Serin ve Gölgelik Alanda Dinlendirin"
Etlerin kesim sonrası ilk 5-6 saat boyunca hava alabilecek şekilde temiz bir bez veya kağıt serili tepsilerde, serin ve gölge bir ortamda dinlendirilmesi gerektiğini belirten Demir, “Etin içerisindeki sıcaklık düşmeden poşetlemek ya da saklama kabına almak doğru değildir. Bu, hem etin lezzetini etkiler hem de küflenme ve bozulma riskini artırır” açıklamasında bulundu.
"Parçalayıp, Porsiyonlayarak Dondurun"
Etlerin uzun süre saklanması gerekiyorsa, porsiyonlara ayrılarak poşetlere konulması ve derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Demir, “Her seferinde tüketilecek miktarda poşetleyin. Çözüldükten sonra tekrar dondurmak sağlıksızdır” dedi.
"Hijyen ve Temizlik Kurallarına Dikkat Edilmeli"
Kurban kesimi ve etin işlenmesi sırasında hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Bıçaklar, kesim tahtaları ve eller mutlaka temiz olmalı. Etler taşınırken güneşe maruz kalmamalı” uyarısında bulundu.
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Et Tüketimi İçin Bilinçli Hareket Edin
Mevlüt Demir, vatandaşların et tüketiminden maksimum fayda sağlamaları ve sağlık açısından risk yaşamamaları için bu uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Kurban ibadetinin sağlıkla taçlanması için etlerin doğru şekilde muhafaza edilmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.