Hasan Hüseyin Korkmazgil, “Haziranda Ölmek Zor” adlı şiir kitabını 1977 yılında yayımladı.Bu uzun ve güzel şiir, “Orhan Kemal’in güzel anısına” ithaf cümlesi ile başlar. Kitabagiden yolu, şair bir söyleşisinde şöyle anlatıyor:“3 Haziran 1963… Duyuyorum ki Nazım Hikmet ölmüş. Bir sanatçı için böyle bir haberi soğukkanlılıkla karşılamak olanaksız. O anda ‘hava leylak ve karanfil kokuyor / Uy anam anam haziranda ölmek zor’ dizeleri dökülüverdi dudaklarımdan.

2 Haziran 1972 Bu kez duyuyorum ki Orhan Kemal ölmüş. Yine aynı dizeler, yine kendiliğinden… Dizeler beni bir kitaba zorluyordu. İşte ‘ Haziranda Ölmek Zor’ kitabı böyle oluştu.”

Mustafakemalpaşa'nın İlk ve Tek Kadın Muhtarı Mustafakemalpaşa'nın İlk ve Tek Kadın Muhtarı

Bir şiirinde: “Bir oğlum olacak, adı: TEMMUZ Uykusuz, korkusuz / Beter mi beter / Ben beynimi satarak yaşıyorum / O benden PROLETER.” Dese de aslında o, yaşadığı sürece hem beyniyle hem yüreğiyle her zaman emeğin ve emekçinin vicdanı ve sesi oldu.Bir oğlum olacak adı TEMMUZ/ Karataşın göbeğinde aşk/Karataşın göbeğinde barış/Karataş çatladı çatlayacak/ Bende bitmeyen kavga/Onda yeniden başlayacak."

Hasan Hüseyin KORKMAZGİL; 1927 yılında Sivas’ın Gürün ilçesinde dünyaya geldi. 1948’de Adana Erkek Lisesi’ni, 1950’de Ank. Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirerek, Giresun’da öğretmenliğe başladı. Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atıldı, tutuklandı, yargılandı ve hüküm giydi.

1955 – 60 arasında Gürün’de arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı ve inşaat işçiliği yaptı. 1960’ta Ankara’ya yerleşti. Uzun süre, Akis ve Forum dergilerinin sanat sayfalarını hazırladı. İlk şiir kitabı “KIZILIRMAK” yayımlandı. Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında

dava açıldı. 3 yıla mahkûm olsa da sonunda aklandı. Üç şiir kitabı ile ödüllere değer görülen KORKMAZGİL, ardında; 15 şiir kitabı, 3 mizahi öykü kitabı, 1 gezi, 5 çocuk kitabı bıraktı ve bir de oğul bıraktı. Adı: Temmuz KORKMAZGİL…

Tıpkı şiirinde söylediği gibi… 1983’te geçirdiği beyin kanamasına bağlı olarak bir yıl, bitkisel hayatta kalan şairimiz 26 Şubat 1984’te evinde yaşama veda etti. Anısına saygıyla…

NOT:

Haziran’da ölen edebiyatçılarımız: 3 Haziran 1963: Nazım Hikmet, 2 Haziran 1972 Orhan Kemal, 2 Haziran 1991 Ahmed Arif, 4 Haziran 1933 Ahmet Haşim,15 Haziran 1961 Peyami Safa, 20 Haziran 1989 Hasan İzzettin Dinamo

Bak şu bebelerin güzelliğine

Kaşı destan, gözü destan

Elleri kan içinde.

Kör olasın demiyorum

Kör olma da gör beni

(…)

Gün gün ile barışmalı

Kardeş kardeş duruşmalı

Koklaşmalı söyleşmeli

Korka korka yaşamak ne

Kahrolasın, demiyorum.

Kahrolma da gör beni.

(…)

Ekmeği bol eyledik.

Acıyı bal eyledik

Sıratı yol eyledik

Geldik bugüne

Ekilir, ekin geliriz.

Ezilir un geliriz.

Bir gider bin geliriz.

Beni vurmak kurtuluş mu?

Kör olasın demiyorum

Kör olma da gör beni

Editör: Haber Merkezi