SAĞLIK

Mor Ekmek Nedir? Neden Bu Kadar Popüler?

Konya’da en çok tüketilen besin maddesi ekmeğin rengi değişti. Kırmızı renkli meyve ve sebzelerin antioksidanlarının una katılmasıyla elde edilen ‘Mor Ekmek’ ilgi görüyor. Peki mor ekmek nedir?

Abone Ol
"Ekmekteki madde ilaç değil" Beslenme Danışmanı Diyetisyen Aliye Akkaş, mor ekmeğin sağlığa faydalı etkileri nedeniyle tercih edildiğini söyledi. Akkaş, “Bu ekmeğin glisemik indeksi diğer ekmeklere göre yüzde 20 düşük olması obeziteye karşı savaş vermesi demektir. Üründe yer alan antosiyanin kan damarlarında koruma sağladığından damar hastalığı olan kişilerde ayrıca önerilebilir bir besin kaynağıdır. Erken yaşlılığa unutkanlığa bağlı yapılan araştırmalarda daha az bellek kaybı görüldüğü için bu tür hastalığı olan kişilere ayrıca tavsiye edilebilir. Ayrıca kanser hastalığına karşıda önlem alabileceğimiz bir besin kaynağıdır. Bu durumda tansiyon, kalp hastası, unutkanlık ve diyabet hastalarının özellikle tüketmelerini tavsiye edebilirim” dedi. Ekmekteki maddenin ilaç ya da tedavi yöntemi olmadığını vurgulayan Aliye Akkaş, kişinin besin tüketim zamanı ve miktarının her zaman önemli olduğu hatırlattı. Mor ekmeği Konya’da ilk kez satışa sunan Mustafa Kemal Koçlar, ürünün taklitlerine karşı uyardı. Koçlar, orijinal mor ekmeğin dilimine birkaç damla limon damlatıldıktan sonra renginin pembeleşeceğini belirtti. (İHA)