Maden ocağında çalışan 154 emekçinin iş akdi sonlandırılırken, tazminatlarının ödenmesi içinde yasal süreç başlatıldı. Mustafakemalpaşa’nın tek kömür madeni olan işletme, 41 yıldır faaliyetteydi.
Bölgede hala zengin ve kaliteli kömür madeninin bulunduğu, yer altı mesafesinin gittikçe uzaması neticesinde işletmenin üretim yapmakta zorlandığı için bu kararı aldığı iddia edildi.
Mustafakemalpaşa’nın kırsal Alpagut ve Gündoğdu mahallerinin sınırları içinde yer alan Bükköy Madencilik şirketinin sahibi Nurullah Ercan’a ait kömür ocağı için 41 yıl sonra kapatma kararı alındı.
1984 yılında faaliyete başlayan kapalı ocak statüsündeki işletme, Mustafakemalpaşa’nın üretim yapılan tek kömür madeniydi.19 işçinin hayatını kaybettiği 10 Aralık 2009’da yaşanan grizu patlamasıyla Türkiye’nin gündemine gelen kömür ocağının, üretim sorunları ve ekonomik gerekçeler nedeniyle 20 gün önce faaliyetlerine son verdiği bilgisine ulaşıldı.
YERALTINDAKİ MALZEMELER TOPLANIYOR
Yıllık 20-25 bin ton kömür üretiminin yapıldığı ocağın kapanması ilk olarak Aralık-2024 tarihinde gündeme gelirken, süreç 2025 yılına uzadı.
Haziran ayında 24 işçinin çıkışıyla başlayan süreçte, 31 Temmuz itibariyle de tüm maden emekçileri ocaktan ayrıldı. Son olarak 154 işçinin çalıştığı işletmede, yer altı üretim yöntemlerinde kullanılan malzemeler, 220 metre derinlikte, 4 kilometreyi kapsayan alanda 20 kişilik bir ekip tarafından toplanmaya başlandı. Teknik malzemelerin yer altında çıkarılması 2 ayı bulacak.
İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI ÖDENECEK
Öte yandan maden emekçileri de işsizlik maaşı için İŞ-KUR’a müracaat etmeye başladı. Emekçilerin tazminatlarının ödenmesine ilişkin şirket tarafından yasal süreç yürütülecek.
Türkiye’yi yasa boğan 16 yıl önceki facia sonrası haklarında başlatılan hukuki süreç neticesinde işletmenin 2 yöneticisi halen cezaevinde bulunuyor. Ocakta, yaklaşık 3 yıl öncede küçük basınçlı bir patlama meydana gelmiş, gaz püskürmesi sonucu 9 işçi zehirlenmişti.
DEVECİKONAĞI HES’TE AYNI FİRMAYA AİT
Kömür ocağını kapatma kararı alan Bükköy Madencilik firmasının Mustafakemalpaşa’daki bir diğer önemli yatırımı ise Devecikonağı Barajı ve Hidroelektrik Santrali.
Bursa’nın 11’inci büyük enerji santrali olan Devecikonağı HES, Enerji Atlası’nın verilerine göre
28,03 MWe kurulu gücü, ortalama 46.555.420 kilovatsaat elektrik üretimi ile ortalama 12.818 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip.