Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla başlayan ve ilçe hakkı tarafından büyük ilgi gösterilen köy hayırları bayramda da devam edecek.

Yıl boyunca hazırlıkları yapılan köy hayırları binlerce misafiri ağırlarken, gelenek ve göreneklerin yaşatılması için de önemli bir etken.

Geçtiğimiz aylarda birçok köy tarafından yapılan etkinlikler bayram süresince de devam edecek, 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak ve 4 gün devam edecek Kurban Bayramın da ise etkinlik takvimi şu şekilde oluştu:

Bayramın 2. günü (29 Haziran Perşembe günü) Çaltılıbük Köyü’nde, Geleneksel Deve Eğlencesi,

Bayramın 3. günü (30 Haziran Cuma günü) Körekem Köyü’nde saat 13.00’da, Geleneksel 14. Körekem Köy Hayrı,

Bayramın 3. günü (30 Haziran Cuma günü) Şehriman Köyü’nde saat 20.30’da, yakın zamanda TÜBİTAK’ta ödül alan Alabaşlar Geleneği,

Bayramın 3. günü (30 Haziran Cuma günü) Kabulbaba Köyü'nde, Geleneksel Kabulbaba Yağlı Pehlivan Güreşleri,

Bayramın 4. günü (1 Temmuz Cumartesi günü) Güvem Köyü’nde saat 12.00 – 20.00 saatleri arasında sürecek olan, Güvem Köyü Akmar Şenliği yapılacak. Şenlik; yoğurttan altın bulma, çekiliş, kaşıkta yumurta taşıma, voleybol, halat çekme, ok atma, çuval yarışı gibi çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçecek.

Şehriman Köyü Alabaşlar Geleneği nedir?

Köyün kuruluşundan bu yana sürdürülen kadim gelenek; 2020 yılında kurulan Şehriman Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Dernegi vesilesiyle, geçen sene düzenlenen etkinlik sonrası ilk kez köy dışına çıkarak, ilçede, yerel ve ulusal basında tanındı.

Asırlardır yaşatılan bu gelenek; öleceğini bile bile şehadete yürüyen, bir mezar taşı dahi olmayan isimsiz kahramanları anmak için düzenlenmekte.

Peki "Alabaşlar" kimler?

Yapılan araştırmalarda geleneğin sanılandan çok daha eski ve köklü bir tarihe sahip olduğu görülmekte. Osmanlı Devleti'nin akıncı bir kolu olan "Deliler Cemiyeti-Deliler Ocağı" en dikkat çeken bilgiler arasında yer almakta. Öyle ki 1890 yılında Bursa'da iskan edilen "Yörük Cemiyetleri" içinde ve bu cemiyetlere dair yazılan belgelerde, Şehriman Köyü’nün komşu köyleri Eskibalçık ve Ömeraltı'da "Deliler Cemiyeti" mensuplarının yaşamış olduğu bilgisi yer almakta. Bu cemiyette olduğu gibi Alabaşlar; ürkütücü görünüme sahip olmalarını başlarına kurt postu kalpaklar, üzerlerinde hayvan derileri giyerek ve ellerindeki çeşitli silahlar ile sağlamışlar. Cesaretleri, heybetleri ve kıyafetleri ile düşmanı şaşırttıkları, psikolojik etki yaratarak korkusuzca savaştıkları bilinmekte. Çoğunlukla 20'li yaşlarda, gönüllü Türklerden oluşan birlikler ocaklara ayrılmışlar ve başlarında "Delibaşı" olarak komuta eden askerler bulunmuş. Günümüzde bu kahramanlar "Alabaş" olarak biliniyor ve öyle anılıyor.

Mustafakemalpaşa İçin Yol Gösterdi Mustafakemalpaşa İçin Yol Gösterdi

Türkler için toprak ve vatanın her zaman kutsal olması, askeri birliklerde benzer figürlerin bulunması; İslâmiyet öncesinde de Şamanizm etkileriyle kötü ruh kovma gibi adetlerin bulunması tarihinin daha eskiye dayandığına dair ipuçları vermekte. Alabaşların üzerlerine bağladıkları çan, ses bakımından korkutma amacı taşımakta ve çanın eski zamanlarda kötü ruh kovma amacıyla da kullanıldığı bilinmekte. Rumeli'de Kukeri ve Azablar, Balıkesir'de Tülütabaklar gibi bu geleneğe benzer etkinlikler görülmekte.