İsmail Hakkı Şenpamukçu'nun dedesi Pamukçu Mehmet Dede, ticaret hayatının içinde yetişmiştir. Mustafakemalpaşa'da önceleri çerçilik yapmış, daha sonra ilçe merkezinde "Binbir Çeşit" adını verdiği bakkaliye ve sarrafiye olarak hizmet veren bir dükkân açmıştı. Pamukçu Mehmet Dede kızı Ayşe'yi evlilik çağı gelince, Rahmi ismindeki gençle evlendirdi. Rahmi'nin babası Arif Ağa, 1876'da Silistre'nin Ruslar tarafından işgali üzerine, kardeşi İbrahim Ağa ile birlikte Silistre'den ayrılarak, Kirmasti'ye gelmiş ve eski adı ile Yahudi mahallesine yerleşmişti. Arif ağa ve kardeşi, yaptıkları bıçakları Kirmasti'nin çevre köyleri ile panayırlarda sattıkları için, kasabada “Bıçakçılar" lâkabı ile tanındılar. Rahmi ve Ayşe'nin 02 Nisan 1928 de İsmail adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Rahmi Bey İkinci Dünya Savaşının yaşandığı yıllarda, 45 yaşında olmasına rağmen ihtiyat askeri olarak Malkara'da görevlendirildi. İsmail okul çağına gelince Hafız Davut İlkokulu’na kaydettirilmiş, sınıfının en başarılı öğrencileri arasında yer almıştır.  

İsmail Şenpamukçu arkadaşları ile 01 Eylül 1943

Kabulbaba'da Er Meydanı Hazır Kabulbaba'da Er Meydanı Hazır
  İsmail ilkokulda okurken, Soyadı kanunu çıktı. Babası Rahmi Bey “Şenpamukçu" soyadını, dedesi Pamukçu Mehmet ise “Özpamukçu" soyadını aldılar. İsmail 1939-1940 eğitim öğretim yılının sonunda ilkokulu bitirince, dedesi Mehmet Özpamukçu'nun yönlendirmesi ile babası tarafından yatılı olarak Galatasaray Lisesine kaydettirildi.  

Galatasaray Lisesi yılları

  İsmail Şenpamukçu, yaz tatillerinde Mustafakemalpaşa'ya geldiğinde dükkânda babası ve dayısına yardım ediyordu. Bu yıllarda ilk yazarlık deneyimini de, ilçede 1950 yılının Kasım ayına kadar, Aralıksız 191 sayı yayınlanan “Dirlik” gazetesinde yaşadı. Matbaacılık ve gazetecilik o günlerde ilgi alanı olmuştu. Galatasaray Lisesinden başarı ile mezun olduktan sonra, üniversite eğitimi için Ankara Tıp Fakültesine kayıt yaptırdı.

İsmail Şenpamukçu Tıp fakültesinde

İsmail Şenpamukçu Hukuk Fakültesinde

  Öğretim yılının sonunda Tıp Fakültesinden ayrılıp, en güzel yıllarını geçirdiği İstanbul'a tekrar dönerek, Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Hukuk Fakültesinde, çocukluk arkadaşı Nail Atlı ile tekrar buluşmuşlar ve Vezneciler semtindeki bir pansiyonda birlikte kalmaya başlamışlardı. Bu yıllarda İsmail Şenpamukçu'nun babası ve dayısı Ahmet, bakkaliye dükkânını birlikte çalıştırmaya devam ediyorlardı. Bu dönemde İsmail'in bir kardeşi daha oldu ve adını Gülseren koydular. Gülseren, Şenpamukçu ailesi için bir neşe kaynağı olsa da, aynı dönemde Rahmi Şenpamukçu'nun sağlığı kötüleşti. Doktorların uyarıları, İsmail Şenpamukçu'yu ailesi ve okulu arasında tercih yapmaya zorladı. İsmail Şenpamukçu ailesini seçerek, Hukuk fakültesini ikinci sınıfta bırakarak, Mustafakemalpaşa'ya döndü ve babasının işlerinin başına geçti. Eğitim hayatından edindiği birikim ve pratik zekâsı sayesinde, bakkal ve sarraf dükkânı işini kısa sürede geliştirerek başarıyı yakaladı. Ama yeniliklerden de asla vazgeçmedi. En büyük isteği, bir matbaa açmak ve gazete çıkarmaktı. Bu süreçte, dedesi (Pamukçu) Mehmet Özpamukçu'yu kaybetmiş ve babasının da rahatsızlığı artmış idi. İsmail Şenpamukçu 31 Ocak 1952 tarihinde, Ziya Tamburacı'nın yanında yetişen ve basın işini iyi bilen İbrahim Erbek'le birlikte “ATAELİ” gazetesini basıp yayınlamaya başladı. İsmail Şenpamukçu Askerliği için Mustafakemalpaşa’dan ayrılırken gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Nurettin Aksoy'a bıraktı.

İsmail Şenpamukçu Işık matbaasında arkadaşları ile

  İsmail Şenpamukçu'nun askerliği 31 Nisan 1952 tarihinde Ankara Yedek Subay Okulunda başladı. Sarıkamış'taki Yedek Subaylık görevinden sonra 30 Ekim 1953 tarihinde de terhis olarak, Mustafakemalpaşa’ya döndü.  

Sarıkamış 30 Kasım 1952

  İsmail Şenpamukçu 1953 yılında Ataeli matbaasında, Ortaokul Türkçe öğretmeni Şemi Basmacıoğlu tarafından hazırlanan “Mustafakemalpaşa Kılavuzu" nu 500 adet bastı. İsmail Şenpamukçu, aile büyüklerinin vasıtasıyla tanışıp, anlaştığı Güner Hanım ile 30 Kasım 1953 tarihinde Çiçek Sinemasında evlendi.

İsmail Hakkı Şenpamukçu Evlilik töreni

  19 yaşındaki Güner Hanım aynı evde yaşadığı, kayınpederi Rahmi ve kayınvalidesi Ayşe Hanımla çok iyi anlaşıyordu. Bu mutluluk, 14 Ekim 1954 tarihinde ailenin ilk çocuğu olan Mehmet’in dünyaya gelmesi ile daha da arttı. İsmail Şenpamukçu'nun, matbaa ve gazetedeki işleri ve ticaretteki başarısı gayet iyi gidiyordu. Ancak 06 Kasım 1956 tarihinde, 60 yaşındaki İstiklal madalyası sahibi, babası Rahmi Şenpamukçu’yu kaybetti. 1959 yılında İsmail Şenpamukçu ile ortağı İbrahim Erbek ayrıldılar. İbrahim Erbek yeni bir matbaa kurarak “Şehir Postası” gazetesini yayınlamaya başladı. İsmail Şenpamukçu ise Seyit Ahmet Ferik ile 1963 yılına kadar devam edecek olan iş ortaklığına başladı. 1963 yılında ortaklıktan ayrılan Seyit Ahmet Ferik, “14 Eylül” gazetesini çıkarmaya başladı. İsmail Şenpamukçu 1966 yılında mahkeme kararı ile ismine ilave olarak “Hakkı'' ismini ekletti. 19 Mayıs 1968 tarihinde İsmail Hakkı Şenpamukçu ve Güner Şenpamukçu çiftinin Meltem adını verdikleri kızları dünyaya geldi.

İsmail Hakkı Şenpamukçu ailesi ile beraber

İsmail Hakkı Şenpamukçu 1969 yılında ilk yurt dışı gezisini Avrupa ülkelerine yaptı.  

14 Haziran 1969 Viyana

İsmail Hakkı Şenpamukçu 1973'ten başlayarak, dört yıl süren il genel meclisi üyeliği döneminde Milli Eğitim Komisyonu üyesi olarak görev aldı. CHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini de iki yıl yaptı. Şenpamukçu ailesi 1975 yılında Mustafakemalpaşa'dan Bursa'ya taşındı. İsmail Hakkı Şenpamukçu'nun validesi Ayşe Hanım kışın Bursa' da kalıyor, yaz gelince Mustafakemalpaşa'daki evine taşınıyordu. 26 Mart 1976 tarihi Mustafakemalpaşa basının birleşme yılı oldu. Ataeli, Şehir Postası, Mücadele ve 14 Eylül gazeteleri günlük gazete olarak ‘’Mustafakemalpaşa’’ ismi altında birleşmeye karar verdiler. İsmail Hakkı Şenpamukçu ilk göz ağrısı Ataeli gazetesini uzunca bir süre daha haftalık gazete olarak yayınladı. İsmail Hakkı Şenpamukçu Mustafakemalpaşa için olan hizmet aşkı ve sevgisini göstererek, 1982 yılında, Hamzabey Mahallesinde inşaat halindeki bir binanın zemin ve birinci katlarını alarak, Halk Eğitim Binası yapılmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı. 05 Ocak 1983’te Bursa Valisi Zekeriya Gümüşdiş’in açılışını yaptığı İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi binası hizmete girdi.

İsmail Hakkı Şenpamukçu halka hitap ederken

Mustafakemalpaşa sevgisi ve kültüre olan inancı nedeni ile İsmail Hakkı Şenpamukçu, ilçenin ihtiyacı olduğunu düşündüğü bir kütüphane yaptırmak için de harekete geçti. Karşılaştığı zorlu problemleri aşarak, günümüzdeki Kent Evi ile Hamzabey Aile Sağlığı Merkezi arasındaki 266 metrekarelik arsa üzerine kendi isminin verildiği iki katlı bir Halk Kütüphanesini inşa ettirdi. İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Kütüphanesi 14 Eylül 1984 tarihinde yapılan törenle Mustafakemalpaşalıların hizmetine girdi. İsmail Hakkı Şenpamukçu 1985 yılında İsrail ve Mısır'ı kapsayan bir yurt dışı gezisi yaptı. Mustafakemalpaşa için düşünen ve üreten İsmail Hakkı Şenpamukçu, Halk Eğitim Merkezinin yeterli gelmediğini görerek, kurumun üst katlarında ev olarak kullanılan 2. ve 3. kattaki daireleri sahiplerinden satın alarak, 28 Ağustos 1986 tarihinde Halk Eğitim Merkezine bağışladı. Yine aynı yıl Hac farizasını yerine getiren İsmail Hakkı Şenpamukçu, uzun süredir üzerinde çalıştığı "Mustafakemalpaşa'nın 2000 Yıllık Tarihi” isimli kitabını da Ataeli Matbaasında basarak yayınladı.

İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi

İsmail Hakkı Şenpamukçu 1988 yılında annesinin vefatından sonra, bakkaliyesini kapatmış, kuyumcu dükkânının işletmesini eski çalışanlarından Şinasi Şen'e, matbaasını da kendi yanında yetişen Hayri Buvatva' ya devretmiş ve Ataeli gazetesinin basımına son vermişti. Kış aylarında Bursa'da kalıyor, yaz aylarında ise Erdek'te aile fertleri ile birlikte vakit geçiriyordu. Çok sık olarak gelemese de Mustafakemalpaşa ile olan irtibatını sürdürüyordu. İçindeki ilçesine hizmet aşkı hiç bitmemişti. Halk Eğitim Merkezi'nin eksik olarak gördüğü kalorifer tesisatını 1995 yılında döşetti. Bu dönemde Amerika ve Hindistan'ı kapsayan uzun bir gezi gerçekleştirdi. İsmail Hakkı Şenpamukçu gönülden bağlı olduğu ilçesine hizmet vermeye asla doymamıştı. En büyük hayali Mustafakemalpaşa'ya bir müze kazandırmaktı. Fakat bu hayalini gerçekleştiremedi 14 Haziran 1995 tarihinde yapımını üstlendiği, Ortadere ilköğretim okulunun inşaatının temeli atıldı. Milli Eğitim ile yapılan protokol ile okula, en büyük destekçisi ve çok sevdiği hayat arkadaşı Güner Şenpamukçu’nun ismi verilecekti. İnşaat ile özel olarak ilgileniyordu. Sadece okul yaptırmakla yetinmiyor, Mustafakemalpaşa ile ilgili yeni kitabının hazırlıklarını da kesintisiz ve yoğun bir şekilde devam ettiriyordu. Bu süreçte kalp rahatsızlığı artınca İstanbul’da ameliyat olma kararı verdi. Ameliyata giderken dahi Mustafakemalpaşa’yı düşünüyor, tamamladığı yeni kitabına önsöz yazmak için uğraşıyordu. 02 Kasım 1995 tarihinde İstanbul Koşuyolu Hastanesinde yapılacak olan ameliyatı öncesi tanıdıklarının büyük çoğunluğu ve dostları onu yalnız bırakmadılar. İsmail Hakkı Şenpamukçu ameliyatı sonrasında, yoğun bakımda yirmi gün kaldı. Bu sürede hiç kendisine gelemedi. 21 Kasım 1995 tarihinde de Hakkın rahmetine kavuştu. Cenazesi 22 Kasım 1995 Çarşamba günü öğle namazını müteakip, Şeyh Müftü Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Adile mezarlığında toprağa verildi. Kadirşinas Mustafakemalpaşa halkı camide ve mezarlıkta onu hayırla yâd ederek, dualarla uğurladılar. Mustafakemalpaşa'da başlayan altmış yedi yıllık yaşamı yine burada sona erdi. Ama vefatından sonra da Mustafakemalpaşa'ya hizmetleri devam etti. Vefatının on yedinci günü, yaptırmış olduğu Güner Şenpamukçu İlköğretim Okulunun resmi açılış töreninde, Sevgili eşi Güner Hanım ve oğlu Mehmet, yürekleri acılı, hüzün ve özlem dolu bir ortamda onu tekrar andılar.

Güner Şenpamukçu İlköğretim Okulu

Yine Mustafakemalpaşa ile ilgili hazırlamış olduğu ikinci kitabı vefatından sonra “Görüşlerim” ismi ile basılarak halkın hizmetine sunuldu. Mustafakemalpaşa ve Mustafakemalpaşalılara hizmet etmeyi bir aşk ve tutku olarak ölünceye kadar içinde taşıyan, İsmail Hakkı Şenpamukçu'nun değerli hatırasına saygı ile.

İsmail Hakkı ŞENPAMUKÇU

(02.04.1928-21.11.1995)

  Kaynak;Kitabın 9, 10, 11, 12, 13 ve 14. sayfasında bulunmaktadır.
Editör: Haber Merkezi