Resmi kayıtlara göre; 28 Şubat 1855 tarihinde Mustafakemalpaşa merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem oldu.Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep olan depremde yaklaşık 300 kişi öldü.  Binlerce ev ve işyerinin yanında bazı tarihsel anıtlar ve camileri de içeren yapılar da çöktü.

28 Şubat 1855 te yaşanan depremin yaraları sarılmaya devam ederken, bir büyük yıkım daha 11 Nisan 1855 te 7.0 büyüklüğündeki ikinci bir depremle yaşandı.

Gemlik'ten Mudanya'ya kadar olan bölgeyi etkileyen depremde  1.300 kişi öldü.

Bilindiği üzere Mustafakemalpaşa önemli bir fay hattının üzerinden yer alıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından tekrar kendini hatırlatan deprem gerçeği, bir kez daha depremin değil binaların ölüme neden olacağını gerçeğini gözler önüne serdi.

İlçenin en eski yerleşim bölgeleri olan Bursa ve Balıkesir Caddeleri sağlamlık açısından hiç umut verici bir durumda değil.

Özellikle olası bir büyük depremde Marmara bölgesinde büyük bir yıkım olacağı konusu gündeme gelsede, Mustafakemalpaşa'da henüz kentsel dönüşüm adına atılmış bir adım bulunmuyor.

Hal böyle olunca özellikle İstanbul'da meydana gelecek bir depremin, ilçede oluşturacağı yıkımda ilk odaklanılacak bölgenin ilçemiz olmayacağı bilinen bir gerçek.

''Çiftçi Buluşmaları'' Start Alıyor ''Çiftçi Buluşmaları'' Start Alıyor

Seçime artık sayılı günler kala kazanacak adayın ilk olarak kentsel dönüşümü düşünmesi ve bu yönde en hızlı çalışmaya imza atması gerekiyor. Aksi halde Mustafakemalpaşa 169 yıl önce yaşanan ve Küçük Kıyamet olarak adlandırılan felaketin çok daha büyüğünü yaşayabilir.

Bursa ve Mustafakemalpaşa'nın deprem gerçeği ve 1855 depremi

Editör: Haber Merkezi